Ofte stilte spørsmål

  • Surdeig lages ved å blande mel og vann, som over tid fermenteres naturlig og danner en kultur av bakterier og mikroorganismer, også kalt en “surdeigskultur”. Denne forvandlingen og fermenteringen er det som bidrar til å naturlig heve deigen over tid. Dette høres gjerne enkelt ut, men det er en kompleks og sårbar prosess som krever mye tid, nøyaktighet og kontroll. Og vi mener at det er vel verdt innsatsen! Ved å bake med surdeig får vi brød som inneholder mer næring, har lang holdbarhet, er bedre for fordøyelsen, og ikke minst rikere på smak! Surdeigsbrød holder seg saftig lenge, bevarer den sprø skorpen og smaken over lang tid. Hvis du ikke har prøvd surdeigsbrød før, er det på tide!

  • Det viktigste er at brødet får “puste”. De første dagene lar du enkelt og greit bare brødet ligge på skjærefjølen, med kuttsiden ned. Etter det kan du lagre det i en papirpose med et kjøkkenhåndkle over, eller i en linpose. Hvis du ikke har spist opp brødet, og du vil at det skal vare i flere uker, eller måneder, kan du skjære det opp i skiver, pakke det i plastikk, og legge det i fryseren. Da kan du nyte det èn skive av gangen, når det passer. deg. Legg det gjerne i brødristeren, eller varm det noen minutter i ovnen når du tar det opp fra frysen.

  • Det korte svaret: det smaker bedre. Tenk for eksempel på ferskmalte kaffebønner eller pepperkorn; det er alltid bedre både på aroma og smak. Og det samme gjelder mel.

    Et lengre svar er at når korn males til mel, blir næringen og mineralene i melet utsatt for oksygen (oksidering), som starter en nedbrytingsprosess. Denne prosessen vil over tid bryte ned mye av den gode næringen som naturlig finnes i korn. Dette vil si at jo lengre tid det går fra melet males til det brukes, jo mindre næring (og smak) vil det gi. Når vi i tillegg maler fullkornsmel, spesielt ved bruk av steinmølle hvor alle tre deler av kornet males sammen, vil denne oksideringen skje enda raskere. Derfor har melet kort holdbarhet og bør brukes kort tid etter at det er malt. Siden vi i Molinå vil ha det ferskeste, mest næringsrike, og smaksrike melet, vel.. så maler vi det selv.

    I tillegg er vi veldig nysgjerrige og har lyst til å ta del i så mye av bakeprosessen som vi kan. Det å ha total kontroll på forvandling av kornet til mel gir oss også bedre kontroll på både smak og tekstur på det endelige produktet.

  • Nei, dessverre. Ikke fordi vi ikke har lyst til det, men fordi det praktisk ikke lar seg gjøre i vårt lokale. Vi har stor respekt for cøliaki og sterk glutenintoleranse, og siden vårt produksjonslokale er åpent, kan vi ikke garantere at det ikke blir spor av gluten i noen potensielle glutenfrie produkter. Derfor har vi ikke mulighet til å produsere helt glutenfrie produkter per i dag.

  • Brødet vårt bakes med mel som inneholder gluten. Men, siden vi jobber med surdeig som fermenteres sakte, er det bedre og snillere på fordøyelsen enn andre typer brød. Derfor får vi ofte tilbakemelding på at mennesker som er glutensensitive fint kan spise surdeigsbrødet vårt. Vi vil anbefale deg å prøve dersom dette gjelder deg.